kalin's FotoPage

By: sweet kalin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 27-Oct-2009 03:03 Email | Share | | Bookmark
La Grand Place/Grote Markt

 
 
 
View all 27 photos...








Ketika tiba di Brussels...cuaca tidak menentu, awal perubahan musim dari winter ke spring memang sebegitu, kadang cerah dan berangin, kadang hujan dan suhu jatuh ke paras abnormal .
Berkunjung ke UNESCO world heritage ini sangat mengagumkan...french panggil Grand Place, Dutch panggil Gorte Markt atau Market Square. telah wujud sebegitu lama, kurun ke 15 lagi dengan pembinaan Town Hall dan kebanyakan bangunan di sini adalah milik peribadi...sekarang ini menjadi tarikan utama pelancong ke Brussels...aku boleh duduk di sini berjam-jam menyaksikan gelagat orang ramai...siang pasar menjual pelbagai barangan seperti lukisan, bunga dan buahan manakala waktu malam pula disusun kerusi dan meja di tengah-tengah buat mereka berhibur sambil minum...di sini juga aku beli chocolate paling sedap pernah aku makan , selain dari senibina yang ulung, di sini juga ada satu patung kecil yang diberi nama Manneken Pis, dikatakan salah satu punca air untuk penduduk satu waktu dahulu, ukuran hanya 61cm sahaja ye, kecik je, tapi ramai pulak nak ambik gambar, lebih lanjut sila google untuk baca sejarahnya ....satu lagi attraction di Brussels ialah Atomium yang menjadi kebanggaan rakyat Belgium, terdiri dari 9 bebola besi setiap satu seberat 250 tan yang bersambung dengan 20 tiub besi, kesemua binaan menggunakan 2,400 tan besi...bayangkan betapa beratnya, di dalamnya ada 4 escalators, 1 lift, 80 steps tangga untuk naik dan 186 steps tangga untuk turun...rasailah pengalaman sendiri


Sunday, 23-Aug-2009 03:01 Email | Share | | Bookmark
AROUND PARIS...

di atas Eiffel Tower
Napoleon
pinggir river Seine
View all 23 photos...




Hanya untuk berkongsi...kota Paris memang kota yang sangat cantik, dihiasi dengan banyak sekali bangunan bersejarah...anda perlu banyak berjalan untuk menghayati kota ini, disamping mengambil peluang untuk berada di atas Eiffel Tower dan menyusuri Sungai Seine dengan Seine River Cruise...enjoy


Thursday, 13-Aug-2009 13:55 Email | Share | | Bookmark
VERSAILLES PALAIS...CONTINUES

jam antik masih boleh diguna
bilik tidur king
chandelier
View all 11 photos...




ok...ini adalah sebahagian lagi versailles palace yang belum aku sempat upload , antara yang paling aku suka ialah bilik tidur permaisuri yang sangat cantik lagi feminin selain dari grand ballroom yang memang grand dengan hiasan lukisan dari dinding sehingga siling....sangat cantik, imaginasiku terus menerobos laluan masa, merentasi kehidupan lalu yang pernah gemilang di istana ini


Saturday, 8-Aug-2009 14:33 Email | Share | | Bookmark
ONCE UPON A TIME IN SAIGON...

di hadapan pasar
ada ini
dan ini
View all 34 photos...







atau Ho Chi Minh yang dikenali sekarang....sangat sesak dengan motor, melintas jalan kalau tiada kecekapan sudah tentu kita tidak akan dapat ke seberang . menggunakan tukaran matawang Dong dan paling disukai USD....barang tidak sangat murah dan tidak pula keterlaluan kalau pandai menawar, makan di sini sangat limited bagi kita....hanya ada beberapa kedai sahaja yang halal....jawabnya kena bawak la maggi ya


Sunday, 19-Jul-2009 14:25 Email | Share | | Bookmark
VERSAILLES PALAIS...

 
 
 
View all 10 photos...
sebenarnya, ada few gambar lagi yang nak aku upload tapi tergendala sebab aku takde, seba tu title pun tak letak lagi...bila dah balik ni, rasa malas plak nak letak yang bakinya...so ini la sahaja tatapan kali ini...versailles palace nih ada lah tempat tinggal raja-raja perancis selepas napoleon...anak-anak dia la yang duduk kat sini sebab dorang takmo duk kat louvre tu...versailles memakan masa kurang sejam dari paris, macam bandar di raja la ...aku memang suka masuk istana nih sebab imaginasi yang kuat dapat membayangkan suasana dimasa lampau....majlis keramaian yang grand di ballroom dengan pakaian yang maha dahsyat...aku suka untuk berada di era tersebut



mungkin aku sambung lagi entry nih lain kali...


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net